Kucing Kentut Macam Manusia Juga Ke?

Kucing juga boleh kentut seperti kita juga dan sebab-sebabnya sama seperti manusia kerana gangguang sistem penghadaman dalam perut.

Bagaimana ia terjadi?

Sebab utamanya adalah kegagalan sistem penghadamannya dan ini disebabkan jenis makanan yang dimakannya. Sesetengah makanan yang dimakan mengambil masa yang lama untuk dihadam dan makanan yang tidak dapat dihadamnya di makan pula oleh flora/kulat.

Bakteria dalam ususnya bertindak ke atas makanannya serta mengeluarkan gas. Bakteria ini hanya bertindakbalas ke atas makanan yang bersesuaian dengannya dan makanan yang tidak dihadam ini akan di’makan” pula oleh bakteria lain seperti flora/kulat serta mengeluarkan gas serta berbau.

Puncanya?

Makanan bijirin seperti nasi, gandum, jagung dan sebagainya kerana kucing tidak berupaya untuk menghadam makanan jenis ini. Tetapi, makanan yang diperbuat oleh syarikat pengeluar makanan kucing sudah diformulasikan untuk mudah hadam walaupun bahan bahan makanan kucing mengandungi bijirin ini.

Kenapa berbau busuk?

Kentut apa yang bau wangi yea tak? Kucing mengambil protein dengan kadar tinggi dan semasa proses penghadaman protein ini terhasilnya gas kerana protein kaya dengan sulfur. Sulfur mengeluarkan bau yang sangat kuat serta busuk selepas tindakbalasnya dengan bakteria di dalam usus.

Cara mengatasi

1) Berhenti berikan kucing makanan berasas bijirin yang sukar untuk dihadam.

2) Jangan biarkan kucing anda makan dengan gelojoh (selalunya kerana terlalu lapar) sehingga ia makan terlalu cepat serta tidak sempat hadam.

3) Berikan kucing anda makan sekerap yang mungkin tapi sikit-sikit (2 jam sekali)

4) Berikan kucing anda minum yoghurt kerana boleh menambahkan bakteria baik serta membantu sistem penghadamannya.

 Fakta menarik: Kucing tidak kentut seperti yang kita alami, disebabkan kedudukan ususnya mendatar ianya akan melepaskan “angin”nya sikit-sikit tanpa bunyi. Tu lagi bahaya! Hehe

Suka dengan apa yang anda baca? Jom like page kami The Mamamiaow

Leave a comment