Kesan Buruk Panadol Kepada Kucing

Baru-baru ini viral di media sosial gambar seekor kucing oren belang mengalami bengkak di seluruh badannya akibat diberi ubat tahan sakit iaitu panadol atau paracetamol.

Tidak dapat dipastikan bila dan di mana kejadian itu berlaku (dipercayai di luar negara), tetapi orang ramai dinasihatkan tidak berbuat demikian kerana ubat yang dibuat khas untuk manusia adalah tidak sesuai diberikan kepada haiwan.

Ada segelintir netizen mendakwa pernah mengamalkan pemberian panadol kepada kucing belaan mereka dalam kuantiti yang sedikit dan sehingga ke hari ini, kucing mereka masih sihat walafiat.

“Aku bagi panadol kat kucing aku kalau dia demam. Potong sekerat then hancurkan. Suap dua kali bilas air. 2-3 hari dia sihat. Tak semestinya berpunca dari panadol saja. Duk bagi makanan murah kat cik miow pun boleh jadi punca rosak buah pinggang.

“Dah lima generasi kucing aku hidup sihat walafiat. Mati sebab makan rumput beracun kebun sebelah saja,” kata @fqkrynd.

Bagaimanapun, bagi pekerja di klinik haiwan ini pula menjelaskan, ubat panadol biarpun diberi dalam dos kecil ia umpama r4cun kepada kucing.

“Bagi kucing panadol dos sedikit pun umpama memberi r4cun. Ada reaksi berbeza dengan panadol toxicity. Lebih dari tiga kes dalam masa empat bulan. Beli sajalah ubat demam, tak mahal mana pun. Satu set baru RM10. Ada owner bagi dos macam @fqkrynd, tiga hari saja kucing dia survive,” kata @seokminwifeu_.

Para pencinta kucing disarankan untuk mendapatkan nasihat dari pegawai veterinar terlebih dahulu sebelum memberi sebarang ubat atau makanan tambahan kepada kucing.

Jangan disebabkan ‘kepandaian’ anda, kucing menjadi mangsa dan hilang nyawa.

Sumber: 999 MALAYSIA,THE REPORTER

Suka dengan apa yang anda baca? Jom like page The Mamamiaow

Leave a comment