Kajian Menunjukkan Kucing Lebih Suka Lepak Dengan Manusia Berbanding Makan

Kuing sememangnya terkenal sebagai haiwan peliharaan yang comel dan manja. Pada sisi yang lain, kucing juga sinonim dikenali dengan sifat angkuh yang menunjukkan kasih sayang hanya kepada tuannya untuk mendapatkan makanan. Adakah betul pendapat ini?

Satu kajian terbaharu yang dibuat oleh pasukan Oregon State University membuktikan sebahagian daripada kucing sebenarnya lebih suka bersosial bersama manusia daripada makan. Hasil daripada kajian ini sudahpun diterbitkan dalam jurnal Behavioural Processes.

Dalam kajian ini, sebanyak 50 ekor kucing dipilih untuk menjalani ujian. Kucing-kucing ini kemudiannya ditawarkan dengan 4 pilihan iaitu makanan, bersosial bersama manusia, aroma dan juga mainan untuk beberapa jam. Keputusan daripada penelitian tersebut mendapati sebahagian besar daripada kucing-kucing tersebut lebih cenderung memilih hubungan bersama manusia.

Keseluruhannya, 50% kucing memilih untuk bersosial bersama manusia, 37% memilih makanan dan selebihnya adalah untuk aktiviti-aktiviti lain. Dalam pada itu, pengkaji turut memaklumkan faktor tersebut bergantung kepada pengaruh sejarah hidup dan keturunan kucing tersebut.

Kesimpulan yang boleh diterima, kucing juga termasuk antara haiwan yang baik hati dan boleh menjadi kawan baik kepada manusia. Jadi, tidak hairanlah mengapa ramai orang sangat suka dengan haiwan berbulu yang comel ini!

Anda pencinta kucing? Bagaimana dengan kucing anda, lebih banyak bersama anda atau makan?

Sumber: VOCKET

Suka dengan apa yang anda baca? Jom like page The Mamamiaow

Leave a comment