Asal-Usul Terciptanya Kucing

Kucing dan tikus merupakan dua ekor binatang yang saling berkaitan.

Dalam erti kata lain, tikus lawannya kucing. Sejarah kejadian kucing dan tikus ini merupakan kekuasaan Allah SWT yang perlu diambil iktibar.

Kita selalu memuji kucing dengan rupa bentuk yang comel serta kecantikan yang dijadikan Allah SWT terhadap kucing tanpa kita sedar bahawa setiap kejadian Tuhan itu ada hikmah dan pengajaran yang amat besar.

KEJADIAN KHINZIR

Riwayat mengatakan bahawa ketika Allah SWT hendak menurunkan azab kepada kaum Nabi Nuh a.s. yang ingkar, maka Allah SWT memerintahkan agar Nabi Nuh a.s membina kapal besar bagi mengangkut pengikut-pengikutnya serta menyelamatkan haiwan-haiwan sebelum azab diturunkan. Maka Allah SWT memerintahkan agar dibawa setiap haiwan itu berpasang-pasangan.

Iblis laknatullah turut menyertai Nabi Nuh a.s bagi menyelamatkan dirinya.
Maka setelah azab diturunkan, banjir besar berlaku, maka berlayarlah kapal Nabi Nuh a.s mengelilingi dunia. Maka sepanjang pelayaran itu, terjadilah beberapa permasalahan dan keajaiban.

Nabi Nuh a.s gusar kerana najis haiwan dan manusia memenuhi kapal sehingga menyebabkan timbul rasa yang kurang senang kepada pengikut-pengikutnya. Maka Nabi Nuh a.s berdoa dan memohon kepada Allah SWT.

“Wahai Tuhanku, kapalku telah penuh dengan najis, maka berilah petunjuk agar dapat aku menyelesaikan masalah ini”

Maka Allah SWT berfirman:

“Wahai Nuh, belailah gajah itu, nescaya keluar darinya haiwan yang akan membersihkan najis-najis ini”

Maka setelah dibelai, keluarlah khinzir dari gajah berpusu-pusu dan segera membersihkan semua najis-najis sehingga bersih tanpa tersisa sedikitpun.

KEJADIAN TIKUS

Si Iblis pula cemburu dengan mukjizat Nabi Nuh a.s maka dia pun turut mencuba membelai gajah. Dengan takdir Allah SWT keluar darinya tikus yang banyak lalu merosakkan kapal Nabi Nuh a.s.

Tikus yang banyak itu pun merosakkan kapal sehingga dikhuatiri akan tenggelam kapal Nabi Nuh a.s. Nabi Nuh a.s berdoa dan meminta kepada Allah SWT bagi menyelesaikan masalah ini:

“Wahai Allah, kapalku telah dirosakkan oleh tikus, aku takut seandainya karam kapalku, maka berilah petunjuk kepada ku agar dapat aku selesaikan masalah ini”

KEJADIAN KUCING

Maka Allah SWT berfirman:

“Wahai Nuh, belailah singa itu, maka akan keluar darinya haiwan yang akan memusnahkan tikus-tikus itu”

Maka setelah dibelai oleh Nabi Nuh a.s maka keluarlah dari harimau itu kucing-kucing dan memakan tikus-tikus tersebut sehingga licin dan tidak tersisa sedikitpun.
Wallahua’alam

Suka dengan apa yang anda baca? Jom like page The Mamamiaow

Leave a comment